Keressen bennünket közvetlen: +36-78-462-220
6300, Kalocsa, Szent István király utca 37. Nézzük meg térképen
<span>Kalocsa</span>

Kalocsa

Információ

Kalocsa város Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járás székhelye a Duna mellett helyezkedi el. A megye nyugati oldalán fekszik, nagy területű körzet központja egészségügyi, oktatási, kulturális és gazdasági téren is.

Érsekség

Jelentős történelmi múltra tekint vissza Kalocsa, hiszen a honfoglalás óta város, István óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja. A város egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek, az államalapítás óta a magyar katolicizmus második központja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA kalocsa-prunksaal Kalocsa_Szentháromság_tér 681 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hagyomány

Kalocsa nevének hallatán a legtöbb embernek a paprika mellett a népművészet jut eszébe. A tarka virágú kalocsai hímzés és pingálás messze földön ismert, összemosódott a magyar népművészet fogalmával. A színes, virágos népviselet, amelyet kalocsai viseletként ismernek szerte a világon, az új divathullámoknak köszönhetően egyre több helyen jelenik meg.

b801d7c0f55bab27a6eff4c4927819e0  kalocsa_04  hamilton_kalocsai

Porcelán manufaktúra

A Kalocsai Porcelán Manufaktúrában a látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás minden folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. 1996 óta foglalkoznak porcelángyártással és jelenleg porcelán termékeik jelentős része itt készül. A látogató megismerheti a porcelánöntés, porcelán tisztítás, porcelán mázazás folyamatát, és ha kedvet kap hozzá, ki is próbálhatja, hogyan is lesz a folyékony masszából kecses porcelán váza. A manufaktúra szakemberei betekintést engednek a porcelánfestés mesterfogásaiba, és vendégek átélhetik, ahogyan a sokszínű kalocsai népművészeti motívumok életre kelnek a festőasszonyok finom ecsetvonásai nyomán. A látogatás végén az égetőkemencéket tekinthetik meg és a bemutatóteremben a manufaktúra termékcsaládjait. A vendégek kedvező áron vásárolhatnak a porcelán termékekből.

1392458193_nepmuveszet_6201366823206t1394547249_Keszletkindex1366884098t

Érdekesség

Híres iskolaváros, a 18. századtól meginduló oktatás az egyik legkiválóbb iskolai központtá tette a várost országos szinten. Legnevezetesebb épületei közé tartozik a kalocsai főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium, emellett jelentős értékeket őriz a város nagy belvárosa, a hozzá tartozó kikötő és több puszta is.

Látnivalók

Nagyboldogasszony-főszékesegyház
Érseki palota
Nagyszeminárium
Katona István ház
Hotel Kalocsa
Szobrok a Szentháromság téren
Ügyészség (Kalocsa)
Földhivatal (Kalocsa)
Kisszeminárium
Városi ápolónők háza
Szent István Gimnáziumi tömb
Jezsuita rendház
Szent József-templom
Városháza (Kalocsa)
Kalocsai Fegyház és Börtön
Otthon mozi, Kalocsai Színház
Járásbíróság (Kalocsa)
Bíróság (Kalocsa)
Kalocsai Porcelán Manufaktúra
Magyar Fűszerpaprika Múzeum
Népművészeti Tájház
Schöffer Múzeum (a művész szülőházában)
Városi Képzőművészeti Gyűjtemény
Visky Károly Múzeum